Weet jij wat smart living of slim wonen inhoud? Waarschijnlijk heb je wel eens van deze termen gehoord, maar weet je niet precies hoe een smart home eruit ziet. Voor veel mensen is smart living nog een ding van de toekomst, maar het is dichterbij dan je denkt. In dit artikel gaan we uitleggen wat smart homes nou eigenlijk zijn en hoe ze eruit gaan zien. Dus de volgende keer dat je gaat klussen in huis kun jij hier rekening mee houden!
Wat houdt smart living in?
Tegenwoordig hoor je steeds meer over slim wonen ofwel smart living. Maar wat betekent dit nou precies? In een smart home staan een hele hoop slimme elektronische apparaten die allemaal met elkaar in verbinding staan. Al deze apparaten kunnen met elkaar communiceren via bluetooth en wifi. Het doel van een smart home is dat het hele huis op jou is afgesteld en daarmee jouw leven een stuk gemakkelijker maakt. Hiernaast kunnen slimme elektronische producten ook energie besparen en daardoor duurzaam zijn, hierbij moet je denken aan een slimme thermostaat. Verder wordt in de transport en logistiek sector ook gebruik gemaakt van allerlei apparaten. Denk aan track and trace systemen van webshops bijvoorbeeld.
Amazon Alexa en Google Assistant
We hebben je net al verteld dat alle slimme apparaten in een smart home met elkaar in verbinding staan en met elkaar kunnen communiceren. Maar de slimme producten moeten wel nog steeds ergens door aangestuurd of ingesteld worden. Vrijwel alle slimme apparaten kunnen bestuurd worden via de telefoon, maar daarnaast ook via spraakopdrachten met je stem.
Maar hiervoor moet je wel eerst een Amazon Alexa of Google Assistant in huis hebben staan. Deze apparaten worden omschreven als spraakgestuurde virtuele assistenten. Als dit nog een beetje verwarrend klinkt ka je het eigenlijk gewoon zien als een speaker die je opdrachten kan geven en die tegen je terug kan praten. Je kan een Amazon Alexa bijvoorbeeld zeggen dat de lichten gedimd moeten worden, en vervolgens geeft alexa aan de slimme lampen door dat ze moeten dimmen. Ook kun je Alexa ook vragen om het nieuws aan je voor te lezen. En daarnaast kan je ook stemgestuurd producten bestellen via een Amazon Alexa of Google Assistant. Zo kan je een Alexa vragen om een nieuwe tube tandpasta te bestellen. De Alexa besteld vervolgens automatisch tandpasta op Amazon, en dit wordt na een paar dagen bij jou thuis bezorgd. Er zitten dus genoeg voordelen aan een virtuele assistent.
Bekende smart producten
Je zou misschien denken dat een smart home iets van de toekomst is, maar eigenlijk zijn er al best veel elektronische smart producten die je wel herkent. Neem bijvoorbeeld de eerder genoemde slimme thermostaat, of de slimme lichten van Philips Hue. Of de speakers van Sonos. Deze producten kan je aansluiten op het smart home “grid” en kan je daardoor besturen met je telefoon of Amazon Alexa/Google Assistant.
Minder bekende smart producten
In de vorige alinea hebben we een aantal smart apparaten genoemd die je waarschijnlijk wel herkent. Maar door de snelle veranderingen in technologie zijn er waarschijnlijk ook smart producten waar je nog niet van gehoord hebt. Hiervan gaan er nu twee uitlichten. Wist je bijvoorbeeld dat je nu een robotstofzuiger kan kopen die op bepaalde tijden automatisch gaat stofzuigen. Deze stofzuiger kan je ook nog bedien met een app en zelfs koppelen aan je speakers. Het tweede slimme apparaat waar we het over willen hebben is de slimme koffiemachine. Deze koffiemachine kan bijvoorbeeld ‘s ochtends opmerken dat jij wakker bent wanneer jij je mobiel pakt. En dan gaat de koffiemachine automatische je favoriete bakje koffie zetten. Zo dat jij na het wakker worden direct kan genieten van een bakje koffie.