Steeds meer mensen laten hun woning isoleren en vaak is dat met een goede reden: door je woning te isoleren houdt je huis warmte namelijk beter vast. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten, wat goed voor het milieu is én geld bespaart op je energierekening. Wanneer je je huis laat isoleren, heb je de keuze uit enorm veel verschillende isolatiematerialen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. In deze blog lees je meer over welke opties er allemaal zijn op het gebied van isolatiematerialen, zodat je weet wat de beste optie in jouw situatie is.
Kunststof
Deze categorie omvat (hard)schuimen op basis van aardolie zoals zogenaamde PUR, PIR, EPS, XPS en polyurethaan isolatie. Dit soort isolatiematerialen zijn ongevoelig voor vocht, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in bijvoorbeeld kelders, daken en gevels. Daarnaast hebben ze de beste isolatiewaarde, maar daar staat dan weer tegenover dat ze niet erg milieuvriendelijk zijn. Daarnaast zijn isolatiematerialen van kunststof over het algemeen niet erg geluidswerend.
Ecologische materialen
Ecologische materialen zijn de beste keuze wanneer je het milieu niet te veel tot last wil zijn. Deze isolatiematerialen zijn natuurlijk, onuitputbaar en recyclebaar. Enkele voorbeelden zijn schapenwol, papiervlokken (cellulose) of houtwol. Het grootste voordeel van ecologisch isolatiemateriaal is natuurlijk de geringe milieubelasting. Daarnaast bieden ze goede bescherming tegen geluid en zijn de meeste soorten vochtregulerend en beschikken ze over een hoge warmteopslagcapaciteit. Daar staat echter een hoog prijskaartje tegenover. Ten slotte zijn ze vatbaarder voor ongedierte.
Minerale wol
Dit isolatiemateriaal bestaat uit gesponnen draden van gerecycled glas. Onder deze soort vallen onder meer glas- en rotswol en cellenglasisolatie. Deze soorten isolatiemateriaal hebben over het algemeen de beste prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast is het aanbrengen vaak een fluitje van een cent. Ten slotte is een bijkomend voordeel van minerale wol dat bijna alle soorten brandveilig en geluiddempend zijn.